Verslag van zaterdag en tips voor zondag: “dit moet je zien”

De afgelopen vier dagen van Puppet International waren een groot succes. Voorstellingen van topkwaliteit, enthousiast publiek en zomers weer tijdens deze veertiende editie. Een terugblik op de zaterdag – met onder andere een voorstelling in een échte luchtballon, een angstaanjagend cabaret en ingenieuze zelfgebouwde muziekinstrumenten – en tips voor alweer de laatste dag van het festival.

Farrés Brothers bracht een onwijs enthousiast publiek teweeg. Klein en groot ging mee op reis in de échte luchtballon luchtballon. De Catalaanse groep vertelt het verhaal in het Engels, maar er wordt zoveel beleefd in de ballon dat de taal absoluut geen belemmering vormt voor niet-engels-sprekenden. Een aanrader om met jong en oud naartoe te gaan. Ook de voorstelling Dierendorpje is een aanrader om met kinderen naartoe te gaan.

Als je meer wil weten over de geschiedenis van Meppel is de Meppeler-Verhalen-Route een aanrader. De studenten die de voorstelling maakten én spelen zijn jong en nog in opleiding, maar spelen fantastisch. Ze hebben de geschiedenis op een mooie manier verbeeld. De route speelt grotendeels buiten, wat natuurlijk extra leuk is met dit zomerse weer.

Plexus Polaire toonde een fabelachtig vreemd en macaber cabaret in de gymzaal van de Calvijnschool. Angstaanjagende wezens, gevaarlijke daden en gegil en tranen. Maar de voorstelling is niet alleen eng, het is ook enorm grappig. Op zondag om 15.30 speelt Plexus Polaire

Op het Kerkplein stond Toneelgroep Dapper, vrij toegankelijk en in de openlucht. Het is een installatie die in beweging wordt gezet door het publiek. Een vogel komt tevoorschijn en bezoekers bedienen het figuur. Juist doordat meerdere mensen één object besturen, ontstaat een beweging in het beest die het tot leven laat komen. Op zondag staat de installatie voor Schouwburg Ogterop, opnieuw vrij toegankelijk.

De avond werd afgesloten met muziektheatergroep BOT en Zero en Conducta. BOT maakt met bestaande instrumenten en allerlei objecten hun eigen muziekinstrumenten. Ingenieus zijn ze zeker: het ene na het andere onverwachte bouwwerk creëert de mooiste tonen.  Zero en Conducta speelde afgelopen woensdag en vrijdag hun nieuwe voorstelling Eh man hé, maar was vanavond nog één keertje terug met een voorstelling uit de vorige editie. Die was toen zo’n succes, dat het zeer de moeite waard was om La Derniere Danse de Brigitte terug te halen naar Meppel. Opnieuw was het uitverkocht.

Artistiek leider Elly Bakker beveelt de voorstelling van Hijinx Theatre / Blind Summit persoonlijk aan, die nog speelt op zondag om 13.30. Toen ze het scoutte wist ze meteen dat de voorstelling naar Meppel moest komen, zonder twijfel. Het publiek kwam zaterdag vol enthousiasme en lyrisch uit de voorstelling: “het was fantastisch, dit moet je zien”.