Puppet International initieert theatervertolking van Kim-Lian’s prentenboek Dierendorpje

We kennen Kim-Lian van der Meij als zangeres, actrice en presentatrice, maar daarnaast maakte ze ook samen met illustrator Gitte Spee het kinderboek Dierendorpje. In Dierendorpje, een boek met liedjes en verhalen, beleven dieren avonturen die herkenbaar zijn voor peuters en kleuters. Het festival voor poppen- en objectentheater Puppet International initieert een theatervertolking van het kleurrijke prentenboek voor kinderen vanaf drie jaar oud. De première van de voorstelling zal plaatsvinden op de eerste dag van het festival, dat van 10 tot en met 14 oktober plaatsvindt in Meppel.

Daarom Dierendorpje
Het was onvermijdelijk Artistiek leider van Puppet International en tevens van Productiehuis Valentijn, Elly Bakker, maakt zelf al bijna dertig jaar poppentheatervoorstellingen voor jonge kinderen. De leefwereld van het kind en het stimuleren van de fantasie en creativiteit staan daarbij centraal. Bakker wist meteen dat Dierendorpje een geschikt boek zou zijn voor een theatervertolking van Productiehuis Valentijn: “Het prentenboekje van Kim-Lian van der Meij en Gitte Spee sprak mij meteen aan. Er zijn onderwerpen gekozen die peuters en kleuters aanspreken. Hun problemen, hun angstenen hun verlangens. Het gaat juist niet – zoals je dat vaak wel ziet – over thema’s als verliefdheid. Het boekje past bij de leeftijden bevat daarnaast een goede dosis humor”. Van een zebra die niet durft over te steken tot een nijlpaard dat niet durft te zwemmen. Een eekhoorntje komt om in haar verzameldrang en een krokodil verliest zijn tand.

Een muzikale en beeldende voorstelling
Dierendorpje wordt een muzikale en beeldende voorstelling waarin associatieve verhaaltjes verteld worden voor de allerkleinsten. Een vertelster, een muzikant en de dieren uit het dorpje (figuren, nageschilderd door Pascale Snijders met toestemming van Gitte Spee) verbeelden de verhalen. De sfeer van de voorstelling ligt dicht bij de sfeer van het prentenboek: de kleurrijke figuren, de humor en de muzikaliteit zullen niet ontbreken.

Er bestaan drie boeken van Dierendorpje, met versjes, verhalen en liedjes gezongen door Kim-Lian van der Meij. De liedjes ga je in de voorstelling niet letterlijk terughoren. Bakker: “we hebben er onze eigen draai aangegeven, maar de melodieën zullen zeker herkenbaar zijn. Jorrit en Janiek zullen de liedjes met z’n tweeën zingen, een interactie die de liedjes nog levendiger maakt. De muzikant blijft niet alleen muzikant, maar wordt ook acteur.” 

Jong talent
Productiehuis Valentijn geeft jonge makers een podium en om hen te stimuleren in hun professionele ontwikkeling. De makers komen vaak nog maar net van de opleiding. Ze willen nieuwe dingen leren, hebben frisse ideeën en een enorme drang om tot het best-mogelijke werk te komen. Een plek bij Productiehuis Valentijn is voor dit jonge talent een kans om ervaring op te doen in beeldend theater, een vak dat niet meer gedoceerd wordt op de reguliere opleidingen. Ook voor Dierendorpje zijn jonge talenten gescout. Janiek Vreeken en Jorrit de Vries zijn allebei slechts een paar jaar afgestudeerd.

Meer jeugdtheater
Dierendorpje is niet de enige jeugdtheatervoorstelling van Puppet International 2018. Vanaf een leeftijd van vier jaar kan je naar De kleine vuurtorenwachter van Productiehuis Valentijn, over een jongetje dat plots de taak van zijn opa als vuurtorenwachter moet overnemen. Er gebeuren wonderlijke dingen, hij krijgt een opdracht en moet op reis om de raadsels op te lossen. Het is een voorstelling over afscheid nemen, liefde en moed.

Een bijzondere ervaring voor kinderen van alle leeftijden is het opblaasbare bouwwerk van Architects of Air. De lichtinval creëert allerlei wonderlijke kleuren, waardoor je een wereld instapt waarin je je ogen uit kijkt. Ook leuk voor de hele familie is het Catalaanse Farrés Brothers. De voorstelling speelt in een echte luchtballon. Tot slot is er White Ball, een Russisch poppencircus met bizarre acts zoals ‘De Ongehoorzame Broek’, ‘De Vliegende Stok’ en ‘Het Roofzuchtige Konijn.