Speciaal programma ter ere van verjaardag Henk Boerwinkel

De internationaal gevierde poppenspeler Henk Boerwinkel werd vorig jaar tachtig jaar oud. Reden voor ons om een speciaal programma te wijden aan dit feestelijke moment: een ode aan Henk Boerwinkel. Niet alleen vanwege zijn belangrijke rol voor de ontwikkeling van poppentheater in Nederland, maar ook vanwege het delen van dezelfde vestigingsplaats: Meppel. Boerwinkel staat bekend om Figurentheater Triangel, waarmee hij wereldberoemd werd. 

De ode aan Henk Boerwinkel neemt binnen het festivalprogramma verschillende vormen aan. Zo komen vier internationaal gevierde meesters samen in één voorstelling, getiteld Masters@Work. Een productie die speciaal voor het festival gemaakt wordt. De locatie Zael wordt omgetoverd tot Boerwinkels Zael met voorstellingen die een relatie hebben met zijn werk. Tot slot zal Boerwinkel samen met zijn voormalige assistente Charlotte Puyk-Joolen een workshop geven.

Voor Masters@Work zijn poppenspelers uitgenodigd die als meester tal van andere spelers hebben beïnvloed. Henk Boerwinkel is uiteraard één van hen. Hij ontving diverse prijzen en werd zelfs door poppenmaker Jim Hensen, maker en bedenker van de Muppetshow, uitgenodigd voor een documentaire over zes beroemde poppenspelers. Een eervolle uitnodiging die zijn invloed in het vakgebied illustreert. Boerwinkel wordt in Masters@Work vergezeld door Jordi Bertran, Neville Tranter (van Stuffed Puppet) en Tristan Vogt (van Thalias Kompagnons). 

In Boerwinkels Zael zijn tijdens het festival Jeroen en Laura Boerwinkel en TAMTAM objektentheater te zien. Boerwinkels zoon Jeroen vormt samen met Laura het gezelschap Theater van de Droom. Ze gebruiken unieke handgemaakte maskers, poppen, rekwisieten en kostuums en werden bekend met het SBS6-programma POPSTER. In Boerwinkels Zael staan ze met twee voorstellingen geprogrammeerd: Ingelijst en Figurenkast. TAMTAM objektentheater werkte vaak met Henk Boerwinkel samen en maakten daarom een voorstelling geïnspireerd op zijn werk. De voorstelling werd speciaal voor Puppet International gemaakt en beleeft dan ook de première tijdens het festival. TAMTAM speelt een objecten-etude, waarin voorwerpen tot leven komen en waarin niets is wat het lijkt. 

De poppen van Henk Boerwinkel kenmerken zich door een bijzondere papierplaktechniek. Tijdens het festival geeft Boerwinkel samen met Charlotte Puyk-Joolen een workshop poppen maken, waarin het publiek de kans krijgt de techniek te leren van de meester zelf.