De kop is er af!

Puppet International feestelijk gestart

Vanavond is het festival Puppet International dan eindelijk gestart. De openingshandeling werd verricht door Gedeputeerde van Drenthe Cees Bijl en de nieuwe Burgemeester van Meppel Richard Korteland. Hierna bracht het Duitse gezelschap Die Mobilés het publiek in een uitverkochte schouwburg Ogterop in verroering met hun voorstelling Moving Shadows. Acht lichamen achter een immens groot scherm verzorgden een schaduwspel waarin het publiek werd meegenomen in een prachtig verhaal. Na de voorstelling bracht bestuur samen met publiek en genodigden een tast uit op een mooi festival, waarna Zero en Conducta een korte preview gaf van haar voorstellingen in het magazijn en van de afsluitende voorstelling van het festival La Derniere danse de Brigitte. donderdagochtend speelt Die Mobilés de voorstelling nogmaals voor een uitverkochte zaal met scholieren uit Meppel, maar voor de voorstelling van donderdagavond zijn nog wel kaarten beschikbaar.

 

Watskeburt?!; Love it or hate it!

Met stip ongetwijfeld de meest hilarische voorstelling binnen Puppet International; Watskeburt?! De Jeugd van Tegenwoordig bestaat 10 jaar en kreeg de vraag een verhaallijn te schrijven voor een poppenvoorstelling met hun muziek (een musical die geen musical mag heten). Au Schurk (voorheen prins Komkommer, maar dat was voor hij verzuurd raakte) ontvoert beatcreator Bas Bron om zelf samen met hem een hit te scoren. Faberyayo, Willie wartaal en Vjeze Fur gaan samen met Manon op zoek naar hun muzikale maatje. Dit resulteert in een soort Sesamstraat, met vleugjes Wizard of Oz en South Park voor volwassenen. Een anarchistisch hiphopsprookje met de prettig onaangepaste Jeugd van tegenwoordig. Tijdens de Parade in Amsterdam was de voorstelling alle avonden uitverkocht en was het publiek laaiend enthousiast. Op de vrijdagnacht om 02.00 uur werd de theatertent van Lowlands compleet afgebroken tijdens de voorstelling. Nu is het dan de beurt aan Meppel voordat de voorstelling pas in december echt in première gaat en langs de vaderlandse schouwburgen gaat. Je gaat deze voorstelling omarmen of je kunt er helemaal niets mee; een middenweg is niet mogelijk. Zondag 9 oktober 12.00 uur, 13.00 uur, 14.30 uur en 15.30 uur

 

Programma Puppet Talkshow bekend

Tijdens het Puppet International festival is er dagelijks een korte talkshow voor publiek in de foyer van de schouwburg. Meijnou Teijken interviewt verschillende gasten uit de wereld van het poppenspel en Puppet International. Woensdag tot en met zaterdag is de talkshow van 19.00 tot 19.20 uur en op zondag van 17.00 tot 17.20 uur. De toegang is gratis.

Op woensdag 5 oktober zijn de gasten:

 • Wethouder Henk ten Hulscher over het belang van Puppet International voor Meppel
 • Het Canadese Puzzle Theatre over hun voorstelling Plastique binnen de fietsroute; ze geven ook een korte preview
 • Elly Bakker en Joeso Peters over Route 40-45 en wat hieraan vooraf ging

 

Op donderdag 6 oktober zijn de gasten:

 • Harald Fuss, regisseur Die Mobilés over de voorstelling Moving Shadows en het maken hiervan
 • Het Spaanse Chapertons over hun voorstelling Goma Gom
 • Wybrich Kaastra, directeur Schouwburg Ogterop, over het belang van Puppet International voor de schouwburg

 

Op vrijdag 7 oktober zijn de gasten:

 • Merel Van Gaalen, regisseur, over De Zolder Op; een project waarin 8 makers een voorstelling binnen 24 uur maken voor Puppet International
 • Servaes Nelissen over zijn voorstelling Mijn vader was een Poppenspeler en de poppen van zijn vader in de expositie in de foyer van Ogterop
 • Het Griekse Merlin Theatre over hun voorstelling Clown’s House

 

Op zaterdag 8 oktober zijn de gasten:

 • Rob Logister van Lichtbende over de voorstelling Tutu en de bijbehorende workshop en demonstratie
 • Theater Tieret over hun voorstelling Baraque Future in een tentje achter Ogterop
 • Theater Tique over hun voorstelling Circastique en het winnen van Popstars

 

Zondag 9 oktober op de afsluitende talkshow zijn de gasten artistiek directeur Elly Bakker en voorzitter Magda van Veen met een terugblik op Puppet International 2016.

 

OFF programma Puppet International

Puppet International is in de loop der jaren uitgeroeid tot het belangrijkste poppen-, figuren- en objecttheaterfestival van Nederland. Door de aanwezigheid van veel publiek en mensen uit het vak is het een interessant festival om je voorstelling aan hen te tonen. Om meer spelers en gezelschappen de mogelijkheid te geven om dit te kunnen doen is een OFF programma in het leven geroepen. De spelers en gezelschappen krijgen alleen reis en verblijfkosten van het festival, maar hebben wel de mogelijkheid hun voorstelling te tonen aan een breed publiek. Op zaterdag 8 en zondag 9 zijn de voorstellingen binnen het OFF programma gratis te bezoeken.

Op zaterdag vanaf 11.00 uur op Het Kerkplein in de binnenstad zijn er gratis voorstellingen van het Spaanse Zero en Conducta, Electric Circus, Aldo Theater en het Belgische Propop. In de foyer van Ogterop speelt Ab Vissers korte voorstellingen. Op zondag staat Electric Circus vanaf 10.00 uur voor Schouwburg Ogterop met hun voorstelling Headspace en spelen het Aldo Theater en Propop op het binnenterrein van Stad & Esch vanaf 12.00 uur.

 

Ticket Alert Popp-en-Route

De Popp-en-route is al jaren de meest populaire route binnen Puppet International. Dat blijkt ook dit jaar weer het geval te zijn. Op zaterdag 8 zijn er alleen nog maar tickets voor de route van 16.00 uur. De route is op zondag 9 om 13.00 uur ook al uitverkocht. Voor de overige tijdstippen op vrijdag en zondag is nog een zeer beperk aantal tickets beschikbaar. Voor alle overige routes zijn op dit moment nog tickets beschikbaar, maar ook hiervoor geldt dat iedere route steeds maar door maximaal 40 bezoekers bezocht kan worden. Voor de fietsroute geldt dat deze ook met gemotoriseerd vervoer bezocht kan worden (brommer, scooter, motor of auto). Speciaal voor deze route hebben wij het Canadeze Puzzle Theatre naar Nederland gehaald voor een korte tour door ons land. Eerder deze week gaven zij al een jubelend ontvangen voorstelling in het Poppentheater van Amstelveen. De erfgoedroute loopt momenteel al voor leerlingen uit Meppel, maar is komend weekend ook voor overige geïnteresseerden te bezoeken. Deze route wordt dit weekend slechts vier keer gespeeld en er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Dit weekend rijdt ook het circustreintje door Meppel om kinderen langs de verschillende voorstellingen van de kinderroute te brengen vanaf Okidoki. Vanaf woensdag tot en met zaterdag kan ook de Route 40-45 worden bezocht met voorstellingen gebaseerd op verhalen uit Meppel. Deze route start vanaf Stationsweg 2, tegenover schouwburg Ogterop.

 

Ticket alert Fred Delfgaauw

Fred Delfgaauw speelt op zaterdagmiddag om 15.00 uur zijn voorstelling Wachtkamer van de Liefde. De voorverkoop voor deze voorstelling loopt hard en er zijn nog een beperkt aantal tickets verkrijgbaar. Reden dus voor een ticketalert. Wil je hier bij zijn, dan moet je snel te tickets aanschaffen via onze website.